9 grillimisnippi proffidelt

grillimisnippi proffidelt">

Suve lõhna on juba peaaegu tunda – värskendav meretuul, kookose päevituskreemi erutav lõhn ja … oota, mis lõhn see veel on? Muidugi süljenäärmeid ergutav grillitud liha lõhn! Kas tahad enne selle hooaja esimest grilli teada, kuidas profid seda teevad?


Suve lõhna on juba peaaegu tunda – värskendav meretuul, kookose päevituskreemi erutav lõhn ja … oota, mis lõhn see veel on? Muidugi süljenäärmeid ergutav grillitud liha lõhn! Kas tahad enne selle hooaja esimest grilli teada, kuidas profid seda teevad?

Grillimisnipp nr 1: ära sulata liha toatemperatuuril

Alati on parem kasutada värsket liha, kui aga muud peale külmutatud liha ei ole käepärast, ära lase sel liiga kaua toatemperatuuril sulada. Miks? Sest mida kauem liha väljas hoiad, seda kiiremini hakkavad bakterid seda ründama. Sulata liha öö läbi külmikus ja ära jäta seda toatemperatuurile kauemaks kui üheks tunniks.

Grillimisnipp nr 2: puhasta grilli põhjalikult

Pole vist midagi ebameeldivamat kui vana rääsunud rasva maitse, mis on segunenud värskelt grillitud liha maitsega, rääkimata võimalikest bakteritest ja teistest soovimatutest sissetungijatest, kes võivad liha nakatada. Sellepärast ongi nii tähtis grilli enne ja pärast kasutamist põhjalikult puhastada. Kui sul ei ole spetsiaalset harja grilli puhastamiseks, võid kortsutada ka alumiiniumfooliumit, haarata see tangide vahele või nühkida kahvli otsa torgatuna grillivarvad puhtaks. Mustust on palju lihtsam eemaldada, kui grill on soe…


Grillimisnipp nr 3: marineeri liha

Marineerimine ei ole eriti oluline, kui grillid kanatiibu, searibisid või mõnusat veisesteiki, kuid marinaad muudab liha alati hämmastavate maitsete plahvatuseks. Kuidas siis üks hea marinaad peaks välja nägema? Kasuta natuke haput, näiteks äädikat või sidrunit, et liha pehmemaks muuta, lisa natuke õli, et lihale mahlakust ja maitset anda ning veel kenake hulk vürtse, et saada tulemuseks sülge suhu toova suvise grill-liha maitse!

Grillimisnipp nr 4: ära liialda

Kui räägime liialdamisest, teevad enamik grillimise asjaarmastajaid kaks suurt viga: nad marineerivad liha liiga kaua ja nad grillivad liha liiga kaua. Liigne marineerimine võib muuta liha üsna pudruseks, nii et marineeri liha pool tundi või kõige rohkem tund aega, sest keegi ei taha grillitud liha asemel lihasuppi süüa! Ole ettevaatlik ka grillimise kestuse ja tugevusega: liigne grillimine kuivatab liha, muutes selle maitsetuks ja vintskeks.

Grillimisnipp nr 5: kuivata lihalõigud enne grillimist ära

Kui tõstad lihalõigud endavalmistatud maitsvast marinaadist välja, ära pane neid kohe grillile. Miks? Sest siis liha ei särise, vaid hoopis haub, kaotades välisküljelt kogu meeldiva krõbeduse ja konsistentsi. Tupsuta kõigepealt lihalõigud mõlemalt poolelt kuivaks, et grillilt tulevates lihatükkides oleks rohkem maitset ja need näeksid isuäratavamad välja.

Grillimisnipp nr 6: ära keera liha liiga palju

Paljudele grillifännidele meeldib grillimise ajal lihaga mängida. Nad keerutavad lihatükke pidevalt küljelt küljele, esinedes kõigile, kes vaadata viitsivad, ja arvates, et nii küpseb liha paremini. Aga tegelikult saab etendus läbi kohe, kui niimoodi küpsetatud liha maitsma hakatakse. Miks? Sest liha saavutab kõige rikkalikuma maitse siis, kui sellel lastakse rahulikult küpseda, nii et keera seda enne grillilt võtmist ainult korra.

Grillimisnipp nr 7: ära torgi liha, kui seda keerad

Kahvel või isegi nuga ei ole liha keeramiseks õige vahend. Kahvlid ja noad lõhuvad liha, mistõttu väärtuslikud mahlad, mis muudavad liha pehmeks, maitsvaks ja mahlaseks, voolavad välja. Kasuta keeramiseks pannilabidat või tange.


Grillimisnipp nr 8: küpseta täiuslikke hamburgereid

Hamburgerid on üks populaarsemaid grilltoite. Kuigi see on üldiselt üsna lihtne valik, on neid siiski raske päris õigesti teha. Kõigepealt tuleb hamburgereid grillides arvestada sellega, et hakklihas on rohkem baktereid kui tavalises loomalihas, nii et burgereid ei tohiks jätta seest roosakaks. Hamburgerid lähevad sageli grillides ka kummi ja võtavad imeliku kuju, nii et pärast on sellist burgerit raske süüa. Selle vältimiseks võid vajutada enne grillimist sõrmega iga toore kotleti keskele väikese täkke, mis aitab säilitada küpsenud burgeri kuju.

Grillimisnipp nr 9: lase lihal seista

Kui liha on küpsetatud ja grillilt ära võetud, ära serveeri seda kohe. Pane liha mõneks minutiks kõrvale ja lase sel seista, sest nii jaotuvad maitsvad mahlad lihatükkides ühtlaselt, nii et liha jääb sama mahlane kui enne grillile panekut. Ära aga lase lihal ka liiga kaua seista, sest siis jahtub see maha ja muutub pisut nätskeks.

Foto. Declan Rex@declanrex


Elulife

Seotud teemad